Welke keuzes maak je als je besluit om een café te beginnen?

Als het je droom is om je eigen café te beginnen, dan is het daar nu wellicht een goed moment voor. De horeca zit weer in de lift na een aantal moeilijke jaren tijdens en na de corona pandemie. De lockdowns hebben er flink in gehakt en net toen de pandemie op zijn eind liep, stegen de energiekosten fors als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Als je besluit om je eigen café te starten dan zijn er belangrijke zaken waar je goed over na moet denken.

Zakelijke keuzes

Je moet een aantal zakelijke keuzes maken. Word je de enige eigenaar of start je het café samen met een zakenpartner? In dat laatste geval moeten er duidelijke afspraken zijn over wie welke verantwoordelijkheid heeft. Maar je moet ook beslissen of je een terras gaat openen, daar moet een aparte vergunning voor worden aangevraagd. En misschien wil je alleen cashloos betalen toestaan. Ook dat moet je goed regelen. Houd er rekening mee dat de kans groot is dat de EU dit in de toekomst gaat verbieden, omdat cashbetalingen volgens velen altijd mogelijk moeten zijn. Er is nu al een groep mensen die hier pertinent tegen is en jouw zaak zal mijden als er alleen digitaal betaald kan worden.

De inrichting van de zaak

Het inrichten van een café is belangrijker dan je misschien denkt. Het is zeker geen kwestie van ‘even een paar tafels, stoelen en barkrukken neerzetten’. Het hangt er onder meer vanaf wat voor café je wilt gaan runnen. Komen mensen er alleen ’s avonds om een drankje te doen, of wil je er een eetcafé van maken waar bezoekers kunnen lunchen en waar ’s avonds de dagschotel wordt geserveerd? In dat laatste geval moeten je tafels gedekt worden, op zijn minst met placemats maar liever nog met een tafellaken. Je moet dan, nadat gasten zijn vertrokken, ook de tafels weer afruimen en klaarmaken voor nieuwe bezoekers. Als je gasten langer blijven hangen dan kun je overwegen om loungebanken langs de blinde muren te zetten. Dat zit toch net iets comfortabeler dan een doorsnee horecastoel. Goed horecameubilair bestel je bij Kaja Nederland, de leverancier met een ruim assortiment.

Het terras inrichten

Als je bij je café ook een terras hebt dan moet ook dat ingericht worden. Voor het terras worden meestal stapelstoelen gebruikt. Je moet het terras namelijk na sluitingstijd weer opruimen. Om vandalisme te voorkomen moeten de stoelen worden weggehaald. Je mag ze wel buiten laten staan als ze zijn gestapeld en vastgezet. Tafels mag je vaak wel laten staan. Let er bij het inrichten van zowel je terras als de binnenruimte op dat er voldoende loopruimte overblijft. Dat is niet alleen prettig voor je gasten maar zeker ook voor het bedienend personeel heel prettig. Gasten kunnen gewoon naar een tafel of naar de bar lopen zonder tegen iedereen aan te stoten. De bediening kan vlot doorlopen met volle dienbladen zodat gasten snel kunnen worden bediend.