
Dit plastic beschermmateriaal staat ook bekend als bubbelfolie, bubbeltjesplastic of noppenfolie. Het is een perfecte beschermer voor spullen die verzonden moeten worden. Hoewel het heel licht is, zijn de met lucht gevulde bolletjes toch uitermate stevig. Het wikkelt ook gemakkelijk om allerlei vormen heen, want het is heel flexibel. De bubbeltjes of de noppen zijn ook heel sterk. In het kort kun je het succes van dit verpakkingsmateriaal als volgt samenvatten:
- Flexibel materiaal dat goed mee kan buigen
- Je kunt het materiaal rond bijna alle vormen wikkelen
- Door de lucht in de bolletjes heeft bubbeltjesplastic een hoge beschermingswaarde
- Het heeft isolerende eigenschappen
- De sterke luchtnoppen knappen heel moeilijk
- Het weegt heel weinig dus verhoogt de verzendkosten niet echt
Bubbeltjesplastic is dan ook al sinds jaar en dag favoriet beschermmateriaal. Bij webshophouders, winkeliers en verhuizers. Het buffert vooral stoten, trillingen en schokken.
Bubbeltjesplastic: standaard of geëmailleerd
De bekendste soort noppenfolie is er eentje met twee lagen. Op een gladde onderlaag is een tweede gehecht en die bestaat uit kleine halve bolletjes. De bolletjes zijn gevuld met lucht en die druk je slechts moeilijk uit de bolletjes. Het geheel doet dan ook superstevig aan. Dit standaard bubbeltjesplastic wordt vaak gebruikt bij inpakwerk. Soms echter is een andere soort noppenfolie nodig, een geëmailleerde variant. De geëmailleerde folie heeft als voordeel dat ze een thermische kwaliteit heeft. Dit is folie die je als verpakkingsmiddel benut als het om gecontroleerde temperatuur gaat. Je regelt met die folie de beste temperatuur voor te transporteren producten zoals tropische levensmiddelen. De emailfolie wordt ook door galeries en kunstenaars vaak gebruikt om olieverfschilderijen of grafiekdrukken die op reis gaan, adequaat te beschermen.
Schuimfolie en antistatische folie
Er is nog een variant en dan gaat het om noppenfolie van schuimplastic. Aan deze folie is een schuimlaminaat toegevoegd. Zo ontstaat een folie die als een kussentje kan werken. Deze variant wordt gebruikt om delicate artikelen te beschermen. Tot slot is er ook nog antistatisch folie. Die doet goede diensten bij het verzenden van elektronica. Deze folie beschermt namelijk tegen een teveel aan statische elektriciteit.
Zet de noppen van het bubbeltjesplastic altijd tegen het product aan
Bijna altijd haal je noppenfolie van de rol. Knip royaal de te gebruiken folie af. Teveel is beter dan iets te weinig. De folie plaats je op tafel met de luchtbelletjes aan de bovenkant. Hier komt het artikel op terecht. Dat wikkel je vervolgens in terwijl je de folie zo strak mogelijk rond het artikel laat klemmen. Je zet het vast met plakband zodat het niet weer uit kan dijen. Heb je nogal wat spullen om in te pakken, maak dan wel gebruik van productstickers die je op de ingepakte artikelen plakt. Want noppenfolie is dan wel doorzichtig bij een enkel laagje, maar niet meer als je diverse lagen over elkaar heen legt. En je moet natuurlijk nog wel weten om welke ingepakte producten het gaat.
Viermaal beschermd
Bubbeltjesplastic maakt deel uit van een beschermingsketen voor de artikelen die je gaat verzenden:
- Eerste schakel: verpak het product met noppenfolie
- Tweede schakel: legt het verpakte product in een doos
- Derde schakel: vul de doos op met opvulmateriaal (zigzagkarton, schuimpinda’s)
- Vierde schakel: plak de doos dicht bij alle naden en kleppen