Heb jij jezelf wel eens afgevraagd wat er met jouw bedrijf als je overlijdt? Met dit onderwerp houdt men zich liever niet bezig. Toch is het goed om er als ondernemer zijnde eens goed over na te denken. De kans is groot dat jij geen idee hebt wat er met je onderneming gebeurd als jij er niet meer bent. Stopt de onderneming? Wordt dit deel van de erfenis? Wat is het gevolg op de verdeling van de erfenis? En kan je bedrijf doorgezet worden door je erfgenamen? In dit artikel bespreken we de belangrijkste zaken en geven we onder andere antwoordt op deze vragen.
Heb jij als ondernemer een testament?
Voor het oprichten van je bedrijf heb je verschillende papieren moeten ondertekenen, waaronder ook een oprichtingsakte. Vaak bevatten deze documenten samen met een testament al veel informatie over hoe het zit met de erfenis en voortzetting van het bedrijf.
Op het moment dat je in je testament niks hebt vaststaan betreft de voortzetting van je bedrijf, dan is het wettelijke versterfrecht van toepassing. Op basis van het versterferfrecht wordt je bedrijf onderdeel van je nalatenschap. In dit geval heeft iedere erfgenaam recht op een deel van je onderneming. Accepteren je erfgenamen de erfenis, dan nemen zij alle openstaande vorderingen en eventuele schulden over. Wat er precies wordt overgenomen is afhankelijk van de bedrijfsvorm.
Wat moet er over je onderneming in je testament staan?
Als ondernemer is het verstandig om een testament op te maken. Met een testament bespaar jij je erfgenamen een behoorlijke aanslag erfbelasting. Gaan je erfgenamen je onderneming voortzetten? Dan komen zij mogelijk in aanmerking voor een aantal fiscale vrijstellingen voor erfbelasting. Uiteraard zijn daar wel voorwaarden aan verbonden. Het is dan ook verstandig om een notaris in te schakelen die gespecialiseerd is in bedrijfsopvolging.
De invloed van je bedrijfsvorm op de erfenis
Bij het afhandelen van je erfenis speelt de bedrijfsvorm een belangrijke rol. Bij bepaalde bedrijfsvormen stopt de onderneming als de ondernemer overlijdt. Ook worden je erfgenamen aansprakelijk voor je onderneming bij sommige bedrijfsvormen. Dit hangt af of je onderneming rechtspersoonlijkheid heeft of niet. Hieronder vind je meer informatie over de invloed van de bedrijfsvorm op de erfenis.
Besloten Vennootschap (bv)
De besloten vennootschap is een bedrijfsvorm met rechtspersoonlijkheid en heeft bezittingen en schulden. Je bent als persoon niet aansprakelijk voor de schulden omdat je gehandeld hebt namens de bv. Kom jij te overlijden en is je bv onderdeel van je erfenis? Dan verkrijgen je erfgenamen de aandelen in je onderneming met rechtspersoonlijkheid. Door deze rechtspersoonlijkheid worden je erfgenamen beschermt. Zo zijn je erfgenamen niet aansprakelijk voor eventuele schulden die zijn ontstaan tijdens de bedrijfsvoering.
Eenmanszaak of VOF
Een eenmanszaak, vennootschap onder firma of een maatschap zijn ondernemingsvormen zonder rechtspersoonlijkheid. Dit houdt in dat je hoofdelijk aansprakelijk bent voor de schulden die je bedrijf maakt. Omdat je bedrijf géén rechtspersoon is kan deze de schulden niet zelfstandig dragen. Daarom zijn de gevolgen bij overlijden anders dan bij een besloten vennootschap.
Bij een eenmanszaak stop je onderneming na je overlijden, tenzij je bedrijf wordt overgenomen door iemand anders. Het is dus niet zo dat je erfgenamen automatisch je bedrijf overnemen.
Heeft je bedrijf de ondernemingsvorm vof of maatschap? Dan is het van belang om te checken wat er in je maatschap- of vennootschapscontract staat. Meestal staat er in deze overeenkomst opgenomen dat bij het overlijden van een vennoot of maat de vof of maatschap wordt ontbonden. Je kunt in het contract een beding opnemen dat ervoor zorgt dat jouw deel in de vof of maatschap wordt voortgezet.